ممکن است از مدرسه و دانشگاه فارغالتحصیل شویم، اما هرگز یادگیری را متوقف نمیکنیم. شغلهای جدید، نقشهای جدید، ارتباطات جدید، همگی نیازمند دانشهای جدید هستند. توقف یادگیری با توقف پیشرفت برابر خواهد بود.
باوجود اهمیت یادگیری، بسیاری از ما دارای عادات بد و فنهای معیوب هستیم که این ایرادات موجب کاهش توانایی یادگیری موثر ما خواهد شد. در ادامه سه اصل اساسی برای یادگیری را باهم مرور خواهیم کرد.
1) سختی کار را با آغوش باز بپذیرید
یکی از شایعترین اشتباهات که اغلب افراد انجام میدهد مقایسه میزان عملکرد و مقدار یادگیری است. در حقیقت این دو معیار باهم رابطه عکسدارند. برای مثال فرض کنید که شما در یک باشگاه ورزشی هستید و از وزنه 10 کیلویی برای ورزش خود استفاده میکنید. در این هنگام متوجه میشوید که حتی توان انجام چند حرکت را هم ندارید. درنهایت وزنهها را عوض کرده و از وزنههای 5 کیلویی استفاده میکنید در این هنگام تمرین برای شما بسیار ساده میشود و میتوانید تعداد
حرکتهای خود را افزایش دهید. فورا احساس میکنید که قوی شدهاید. مشکل اینجاست که درحالیکه وزنه سبکتر به شما حس بهتری از عملکردتان میدهد، استفاده از وزنهی سنگینتر است که برای شما مفید بوده و تمرین بهتری برای شما محسوب میشود. دقیقا همین اتفاق هم در مورد یادگیری خواهد افتاد. زمانی که یک موضوع برای یادگیری آسان باشد، این حس به شما دست خواهد داد که در حال یادگیری بیشتر هستید. درواقع زمانی بیشتر خواهید آموخت که بیشتر دچار سختی و فعالیت باشید.
بر اساس مطالعات میتوان گفت یادگیری موثر با سختی همراه است. این توانایی تحمل مشکلات و سختیها است که افراد با دستاوردهای شگرف را از افراد معمولی متمایز میکند. برای اکثر مردم زمانی که در یک مهارت نسبتا خوب میشوند بسیار سخت است چیز دیگری بیاموزند و خود را به دردسر یادگیری موضوعات جدید بی اندازند. زمانی که چیز جدیدی را تجربه نکنید به حالت سکون میرسید و درواقع هیچ تکنیک جدیدی را تمرین نمیکنید چون به آنچه دارید و آموختهاید قانع هستید و ارضاء شدهاید. آنهایی که در زندگی به همهچیزهایی که میخواهند میرسند آنهایی هستند که به 8 از 10 قانع نیستند و پیوسته برای پیشرفت و رسیدن به 10 تلاش میکنند. این موضوع به ریسکپذیری، تکرار، تلاش زیاد و البته تحمل ناملایمات نیاز دارد.یادگیری پارامترهای زیادی دارد. تحمل چالش، آموختن با چشمباز، انگیزه، هیجان و تحمل اوقات خستهکننده ازجمله این پارامترها است. این کار هرگز نباید آسان باشد. بهعبارتدیگر، اگر شما اوقات بسیار راحتی را در آموختن مطالب سپری میکنید بدانید که مسیر را اشتباه میپیمایید.
2) از یادگیری با شتاب بپرهیزید
تکنیک موردعلاقهی مطالعه برای دانشجویان در همهجا، تلاش فراوان برای یادگیری موضوعات در یکزمان کوتاه است. اگرچه ممکن است این موضوع در کوتاهمدت مفید باشد اما مطالب فقط در حافظه کوتاهمدت ذخیرهشده و به حافظه بلندمدت منتقل نمیشوند؛ مثلا زمانی که برای یک امتحان آماده میشوید درزمانی کوتاه ممکن است تمامی اطلاعات را فرابگیرید و در جلسه امتحان نیز بهتمامی سولات پاسخ دهید اما ممکن است حتی 1 روز بعد این مطالب از خاطر شما رفته باشند.
برای به دست آوردن دانش جدید برای استفاده طولانیمدت، باید برنامهای بلندمدت با جلسات مطالعه بافاصله از هم طراحی کرد. جالبتوجه است که فراموش کردن مطالب باعث میشود که جلسات متعدد و بافاصله از هم بسیار تاثیر گذارتر شوند؛ زیرا زمانی که فرد مطلبی را که آموخته فراموش میکند هنگام خواندن دوباره آن متوجه میشود که در مرتبهی اول مطلب را کامل نیاموخته و نیاز است تا توجه بیشتری به آن بخش داشته باشد. این کار باعث میشود که مطلب آرامآرام به حافظه بلندمدت فرد منتقل شود. تحقیقات نشان میدهد که فراموشی مطالب و یادگیری مجدد آنها موجب میشود که مطلب مانند سیمان به مغز بچسبد و دیگر فراموش نشود. پروسه فراموشکاری و سپس یافتن نقاط ضعف یادگیری و ترمیم چندباره این ضعفها باعث میشود که یادگیری کاملا مفید و مستحکم باشد. بهعبارتدیگر هرگز هیچدانشی را نخواهید آموخت مگر اینکه برای خود این شانس را فراهم کنید که یکبار آن را فراموش کنید و این نکته مشخص میکند که چرا یادگیری با شتاب تاثیر گذاری مناسبی نخواهد داشت.
3) بین مطالب پیوستگی و وابستگی به وجود بیاورید
هر چه این ارتباطات بیشتر باشد بهتر است. اگر میخواهید اطلاعات متنی که میخوانید را به خاطر بیاورید، متن را به هر تعداد زمینهای که میشود تقسیم کنید. گهگاه در مسیر مطالعه توقف کنید و به این فکر کنید که مطلبی که اکنون در حال مطالعه آن هستید با مطالبی که قبلا خواندهاید چه ارتباطاتی دارد اما در آنجا توقف نکرده و به خواندن ادامه دهید. اگر میخواهید مطالب برای شما جا بیفتد سعی کنید برای خودتان ارتباطاتی بسازید. برای مثال: متن را با اتفاقاتی که در زندگی خود یا دوستان و آشنایانتان افتاده ارتباط دهید یا مطالب را در قالب شعر بیاموزید. برای مطالبی که قصد آموختن آنها رادارید، هر چه پیوند بیشتری با آموختههای قبلی خود ایجاد کنید مطلب برای شما آشناتر شده و یادگیری آن بهمراتب آسانتر خواهد شد.
در این مطلب سعی کردیم که سهراه برای یادگیری بهتر به شما عزیزان بیاموزیم نظرات خود را برای کارشناسان گروه سایت سازان ارسال فرمایید تا بتوانیم مطالب مفیدی در زمینه سئو و طراحی سایت برای شما تولید نماییم.