الگوریتم پاندای گوگل در سال 2011 بهعنوان یک بهروزرسانی در الگوریتم جستجوی گوگل معرفی گردید. هدف گوگل از ایجاد الگوریتم پاندا این بود که مانع صعود پیجهایی که در آنها محتوای کم کیفیت وجود دارد به رتبههای بالا در رتبهبندی نتایج جستوجوی موتورهای جستوجوگر شود. درواقع گوگل بهنوعی میخواست مانع از پیشرفت صفحاتی شود که محتوای بیکیفیتی را منتشر کرده و با استفاده بیشازحد کلمات کلیدی سعی میکنند رتبه خوبی کسب کنند. هدف کلی از ایجاد الگوریتم پاندا ایجاد رتبهبندی صحیح در میان سایتهای دارای محتوای باکیفیت بود.
الگوریتم پاندا به نظر خوب و مفید میرسد!
مشکل این الگوریتم این بود که خشک و تر را باهم سوزاند!
نهتنها طراحی سایت هایی که شامل اسپمها، صفحات مملو از کلمات کلیدی و لینکهای تودرتو بودند بلکه بسیاری از وبسایتهایی که در ژانویه 2011 جزو بهترین وبسایتها بودند نیز با ظهور پاندا در فوریه 2011 رتبه آنها در نتایج جستوجوی موتورهای جستوجوگر بهشدت افت کرد.
چگونگی عملکرد الگوریتم جستجوی گوگل چیزی است که تقریبا هیچکس جزییات آن را نمیداند، طراحان سایت دائما سعی میکنند چگونگی عملکرد آن را حدس بزنند و گوگل دائما تغییراتی در الگوریتم جستجو ایجاد میکند و این روند دائما ادامه دارد. ازاینرو به جرات میتوان گفت که کسی دقیقا نمیداند که الگوریتم پاندا بر چه اساسی کار میکند و تنها حدسیاتی وجود دارد که برای سالها افراد به آنها رجوع کرده و آنها را باور کردهاند و بر اساس آنها بعضی طراحان سایت سئوی سایت خود را پایهریزی کردهاند.
برخی از این حدسیات دیگر حقیقت ندارند و با گذر زمان تغییراتی ایجادشده است که آن حدسیات را لغو کرده است برخی دیگر از این حدسیات نیز هیچوقت حقیقت نداشتهاند و میتوان گفت بهطورکلی تمامی این حدسیات افسانههایی هستند که هیچ پایه و اساسی نداشته و تنها باعث هدر رفتن زمان و انرژی افراد میشوند و برخی مواقع موجب تضعیف رتبه وبسایتها در نتایج جستجوی گوگل میشوند.
1) بهزودی پاندا بهروزرسانی میشود
مطمئنا پاندا بهروزرسانی خواهد شد اما اینکه این اتفاق در چه زمانی خواهد افتاد معلوم نیست. در ماه مارس سال 2013 گوگل اعلام کرد که الگوریتم پاندا به Panda Everflux تبدیل خواهد شد و با الگوریتم جستجوی اصلی ترکیب میشود و دائما بهروزرسانی میگردد.(واژه Everflux ترکیبی است که معنای آن بهروزرسانیهای پیدرپی و دائمی است).
با انجام اولین بهروزرسانی پاندا پس از انتشار این خبر، زمانی که تاثیرات مطلوب پاندا مثل حذف شدن سایتهایی که در آنها صفحات اسپم متعددی وجود داشت در کنار تاثیرات نامطلوب متعدد آن مثل بهبود رتبه بیدلیل برخی سایتها در رتبه بندی ظاهر شد و نتایج الگوریتم پاندا دچار بینظمی و هرجومرج شد. پسازآن مردم همواره منتظر آن بودند که الگوریتم پاندا بهروزرسانی شود و دائما نگران آن بودند که مبادا آن هرجومرج دوباره اتفاق بیفتد.
بدترین قسمت این داستانسراییها راجع به الگوریتم پاندا آن است که طراحان سایت برای طراحی وب سایت دائما به دنبال آن هستند که بهروزرسانی جدیدی در این الگوریتم انجام شود، درحالیکه بهروزرسانیهای مهمتری دائما در گوگل در حال انجام شدن هستند و در تجارت آنلاین بسیار موثر هستند اما چون نام این تغییرات برچسب پاندا را ندارد تا این حد موردتوجه طراحان سایت قرار نمیگیرند. در ماه آوریل بهروزرسانیهای گوگل برای موبایل فرندلی بودن وبسایتها و بهروزرسانی الگوریتم پنگوئن انجام شد اما هیچیک نتوانستند جنبش عظیمی ایجاد کنند زیرا ما عادت کردهایم دائما به پاندا فکر کنیم و سعی کنیم خود را با آن همسو کنیم.
2) پاندا شامل پالایههایی برای شناسایی محتوای تکراری است
این مورد بههیچوجه حقیقت ندارد؛ اما چنین الگوریتمی وجود دارد و چون همزمان با پاندا این الگوریتم نیز شروع به کارکرده است بهاشتباه فرض میشود که این مسئله مربوط به الگوریتم پاندا است. یک بحث در توییتر بین Marie Haynes و Marie Haynes از کمپانی گوگل دراینباره انجام شد و Marie Haynes مشخصا اعلام کرد که بحث پاندا و پالایه کردن محتوای تکراری دو بحث کاملا مجزا هستند.خب پس به نظر میرسد پاندا سایتهایی را که در آنها محتوای تکراری وجود دارد جریمه نمیکند، اما این بدان معنی نیست که سایتهایی که در آنها محتوای تکراری وجود دارد جریمه نمیشوند.
در چند سال اخیر گوگل مسئله محتوای تکراری را اندکی سختگیرانهتر دنبال میکند البته این مسئله درست است که هر وب سایتی مقدار کمی مطالب تکراری دارد اما اگر مقدار این مطالب در یک وب سایت بیشتر از حد مجاز باشد گوگل این وبسایت را جریمه کرده و این وبسایت ترافیک خود را از دست میدهد. اگر این وبسایت این مشکل را برطرف کند و مطالب تکراری را حذف نماید پسازآنکه اسپایدرهای موتورهای جستوجوگر بار دیگر در این وبسایت بخزند ترافیک وبسایت بار دیگر به مقدار اولیه خود بازمیگردد.
یک تفاوت عمده میان تکرار مطالب درون سایت شما و مطالبی که از سایر سایتها کپی شدهاند وجود دارد:
در حالت اول سایت متخلف مجازات شده و ترافیک آن کاهش مییابد اما در حالت دوم سایت متخلف بهطورکلی از نتایج جستوجوی گوگل حذف میشود.
سایتهای بازرگانی الکترونیکی باید بسیار مراقب باشند که دچار چنین مشکلی نشوند زیرا این سایتها هزاران محصول را ارائه میکنند که هر یک از این محصولات یک صفحه را به خود اختصاص میدهد و توضیحاتی که در این صفحه نوشته میشود کاملا مشابه توضیحاتی است که تولیدکننده این محصول در صفحه توضیحات مربوط به آن نوشته است. در چنین مواردی استفاده از تگ Canonical میتواند حاشیه امنیتی برای وبسایتهایی که ناچار به کپی کردن مطالب از یک وبسایت دیگر هستند فراهم آورد.
3) وجود مقدار زیادی محتوای تولیدشده توسط کاربران در یک وبسایت موجب میشود الگوریتم پاندا یک سایت را جریمه کند
اگر کاربران مطالب زیادی در یک وبسایت بنویسند این بدان معنی است که آن طراحی وبسایت توانسته است تعامل خوبی با کاربران برقرار کند و نشاندهنده آن است که کاربران به آن سایت علاقه داشتهاند زیرا هیچگاه کسی در وبسایتی که به آن علاقهای ندارد و کامنتی نمیگذارد.
پس از ظهور الگوریتم پاندا و پسازآنکه بروز رسانیهایی در این الگوریتم ایجاد شد این باور غلط در میان طراحان سایت ایجاد شد که محتوای تولیدشده توسط کاربران برای سئوی یک وبسایت خطرآفرین است و به مشتریان خود دائما پیشنهاد میکردند که مطالبی را که توسط کاربران ایجادشده است را از وبسایت خود حذف کنند؛ اما اینیک باور اشتباه است و به دلیل نداشتن درک صحیح افراد از عملکرد واقعی پاندا به وجود آمده است.
پاندا تاکیدی بر اینکه یک محتوا توسط چه کسی ایجادشده است ندارد و فقط و فقط کیفیت یک محتوا را موردبررسی قرار میدهد. برخی مواقع محتوایی که توسط کاربران ایجادشده است بسیار باکیفیت است و درحالیکه برخی از این محتواها بیکیفیت و تبلیغاتی و … میباشند. وجود مقدار زیادی از محتواهای نوع دوم که بیکیفیت هستند ممکن است برای وبسایتها دردسرساز شود.
همانطور که آقای John Muller بیان کرده است:
” یک مشکلی که در رابطه با بحثها و اظهارات نظر کاربران در سایتهای مختلف وجود دارد آن است که ممکن است مطالبی توسط کاربران تولید شود که بیکیفیت باشند . اگر طراحان سایت بتوانند راهی پیدا کنند که چنین مطالبی را شناسایی نموده و مانع اندیس گذاری آنها شوند کار را برای الگوریتمهایی که کیفیت کلی وبسایت آنها را موردبررسی قرار میدهند و وبسایتها را رتبهبندی میکنند آسانتر کردهاند. ”
اگر یک وبسایت بهگونهای باشد که بیشتر محتوای آن توسط کاربران تولید میشود مثل Stack Overflow وQuora چهکار باید بکند؟ آیا باید تمامی کامنت های کاربران را باید حذف کند؟
نه اینطور نیست. در چنین سایتهایی کامنت های کاربران است که به وبسایت ارزش میدهد. در سال 2013 یکبار گوگل مرتکب چنین اشتباهی در رابطه با Mozilla شد و آن را به خاطر کامنت های اسپمی کاربران جریمه کرد!
آقای Mueller به طراحان سایت پیشنهاد میکند پیش از آنکه وبسایت آنها جریمه شود شروع به حذف مطالب بیکیفیت کنند:
“در روشی مشابه وبسایتهایی که بهصورت انجمن هستند و در آنها تبادلنظر میان کاربران انجام میشود باید مانع آن شوند که اسپمهای تولیدشده توسط کاربران را موتورهای جستوجوگر اندیس گذاری کنند. ازاینرو پیدا کردن روشی که بتواند بهصورت خودکار مطالب اسپمی ایجادشده توسط کاربران را شناسایی نموده و مانع اندیس گذاری آنها گردد میتواند بسیار ارزشمند باشد مخصوصا برای وبسایتهایی که حالت انجمنی دارند و بیشتر محتوای آنها توسط کاربران تولید میشود.”
بسیاری از سایتهایی که بهصورت انجمنی هستند شامل بحثهایی میباشند که بهصورت پرسش و پاسخ میباشد، یک روش برای جداسازی مطالب ضعیف از مطالب خوب و قوی بدون آنکه این مطالب بتوانند به محتوای کلی سایت آسیبی برسانند آن است که وضعیت اندیس گذاری این صفحات به حالت no-index تغییر داده شود و پسازآنکه محتوای خوب و قوی در این صفحات قرار گرفت دوباره آنها به حالتی که قابل اندیس گذاری باشند بازگردانده شوند.
4) تمام صفحات باید شامل محتوای باکیفیت باشند
این بزرگترین باور غلط رایج در میان مردم راجع به الگوریتم پاندا است که تمام صفحات یک وبسایت باید شامل محتوای باکیفیت باشند تا یک سایت بتواند در رتبهبندی موتورهای جستوجوگر رتبه خوبی کسب کند و اگر حتی تعداد کمی از صفحات وجود داشته باشند که محتوای آنها را پاندا نپسندد تمام سایت توسط این الگوریتم جریمه میشود.
این باور غلط است زیرا الگوریتم پاندا ساختار دانهدار داشته و هر صفحه طراحی سایت را بهصورت مجزا بررسی میکند و اگر صفحاتی وجود داشته باشند که محتوای آنها بیکیفیت باشد تنها خود آنها جریمه میشوند اما سایر صفحات وبسایت میتوانند رتبه خوبی کسب کنند.
آنچه شما به دنبال آن هستند رتبه کلی وبسایت شما در نتایج جستوجوی گوگل است. اگر شما وبسایت خوبی داشته باشید که محتوای آن بهطورکلی قوی باشد و تنها تعداد کمی از صفحات شما شامل محتوای بیکیفیت باشند، پاندا تنها آن صفحات را جریمه میکند اما اگر تعداد صفحات بیکیفیت در وبسایت شما زیاد باشد رتبه کلی طراحی سایت شما تحت تاثیر قرار خواهد گرفت.
Joost de Valk در Yoast دراینباره میگوید:
“الگوریتم پاندا تنها زمانی وبسایت شمارا تحت تاثیر قرار میدهد که تعداد صفحاتی از وبسایت شما که شامل محتوای بیکیفیت هستند زیاد باشد و درواقع این مطالب نسبت چشمگیری از مطالب وبسایت شمارا تشکیل دهند.
شناسایی صفحاتی که حاوی مطالب بیکیفیت هستند و نیاز به تغییر دارند با استفاده از ابزارهای آنالیزگر امکانپذیر است. تنها کافی است بررسی کنید که کدام صفحات ترافیک کمتری داشتهاند و نرخ دفع کاربران آنها بالاتر بوده است. البته دقت داشته باشید که تمام صفحاتی که نرخ دفع کاربران آنها بالا است صفحات حاوی مطالب بیکیفیت نیستند بلکه ممکن است این صفحات شامل مطالبی باشد که کوتاه هستند و کاربران میتوانند بهسرعت آنچه را که به دنبال آن هستند بیابند و بدین دلیل صفحه را زودتر ترک میکنند.
نتیجهگیری:
اگر با دقت به الگوریتم پاندا نگاه کنیم متوجه میشویم که الگوریتم پاندا چیزی بسیار متفاوت با آنچه مردم راجع به آن فکر میکنند، است. اگر مسئله بهروزرسانیهای پیدرپی آن را در نظر نگیریم الگوریتم پاندا چیزهایی را از یک وبسایت میخواهد که بسیار معقول و منطقی هستند و حتی منافعی برای طراحان وبسایتی که در کار خود دقیق و حساس هستند را در پی دارد تنها کافی است که این باورهای غلط را فراموش کنیم و بدانیم پاندا دقیقا از ما چه میخواهد و چگونه باید انتظارات آن را برآورده کنیم. پس اجازه ندهید که این باورهای غلط و یا به عبارت بهتر افسانههایی که برخی افراد راجع به الگوریتم پاندا میگویند مانع پاندا فرندلی شدن وبسایت شما شود.